U 2023. GODINI POČINJE ELEKTRONSKA REGISTRACIJA POSLOVNIH SUBJEKATA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE - Federalno ministarstvo pravde

U 2023. GODINI POČINJE ELEKTRONSKA REGISTRACIJA POSLOVNIH SUBJEKATA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

17.05.2023 12:02 аутор Urednik

 

Federalni ministar pravde gdin Vedran Škobić održao je dana 17. svibnja 2023. godine radni sastanak s predstavnicima Međunarodna financijske korporacije - članice Grupacije Svjetske banke s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja u Federaciji Bosne i Hercegovine, boljeg rangiranja Bosne i Hercegovine na listi „Doing business“ i lakše registracije poslovnih subjekata.

Predstavnica Međunarodne financijske korporacije, gđa Senka Eminagić Vranić, upoznala je Ministra o aktivnostima na projektu i okončanoj digitalizaciji arhivske građe registracijskih sudova. Dogovoreno je da elektronska registracija poslovnih subjekata započne u 6. mjesecu ove godine u pilot sudu - Općinskom sudu u Travniku, nakon toga u općinskim sudovima u Mostaru i Sarajevu, a do kraja godine u ostatku Federacije Bosne i Hercegovine.

Zaključeno je da je riječ o značajnom projektu koji će doprinijeti lakšem i sigurnijem poslovanju gospodarskih subjekata i koji će privući strane investitore u Federaciju Bosne i Hercegovine.

Natrag