Međunarodni simpozijum “Borba protiv cyber kriminala“ - Federalno ministarstvo pravde

Međunarodni simpozijum “Borba protiv cyber kriminala“

17.04.2024 18:44 аутор Urednik

 

Dana 17.04.2024.godine, je započeo trodnevni Međunarodni simpozijum “Borba protiv cyber kriminala“, koji je organiziran u suradnji Turske pravosudne akademije, Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA), Centra za obuku sudaca i tužitelja Federacije BiH i Centra za obuku sudaca i javnih tužitelja Republike Srpske. Isti se održavao na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), te je okupio veliki broj priznatih stručnjaka iz oblasti cyber kriminala, kako iz Bosne i Hercegovine, tako iz Turske, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Jučer, 18.04.2024.godine, je održan je doručak na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo (IUS), na kojem su prisustvovali turski ministar pravde Yilmaz Tunça, ministar pravde BiH, Davor Bunoza, njegov zamjenik Elvir Mahmuzić i federalni ministar pravde.Vedran Škobić.

Na simpoziju su istaknuta tri izazova sa kojima se Bosna i Hercegovina susreće kada je riječ o cyber kriminalu. Kao prvi izazov je istaknuto da oblast cyber kriminala spada u entitetske nadležnosti, dok je manjak  IT stručnjaka odnosno nemogućnost zadržavanja vlastitih kapaciteta iz te oblasti predstavlja drugi veliki izazov. Kao treći izazov s kojim se Bosna i Hercegovina susreće je nedostatak tehnologije i zastarjela oprema.

Istaknuto je kako u razdoblju od 2019. do 2021. godine cyber napadi na institucije su porasli za 300 posto.

Naglašeno je kako je za Bosnu i Hercegovinu veoma bitna suradnja s Interpolom, Europolom, FBI uredima te OESS-om, u samoj borbi protiv cyber kriminala.  Također je istaknuto kako je učinjen veliki napredak i u suradnji s Europolom, jer je imenovana kontakt točka, čime se omogućuje učinkovitiji rad policijskih agencija u Bosni i Hercegovini.

 

 

Natrag