KPZ Busovača - Federalno ministarstvo pravde

Kratka povijest Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa Busovača

 

Kazneno-popravni zavod PT Busovača, utemeljen je 01.12.1993. godine kao Okružni zatvor Busovača. Dana 16.02.2012. godine preregistriran je pod sadašnjim nazivom kao Kazneno-popravni zavod PT Busovača, u kojem izdržavaju kazne, osuđene osobe muškog spola, koje su punoljetne.

Zatvor u svom sastavu ima i pritvorsku jedinicu u kojoj mjeru pritvora izdržavaju punoljetne muške i ženske osobe. Zatvor je formiran u dijelu nekadašnje vojarne JNA. U ovaj zatvor se upućuju osuđene osobe iz SBK i ZE-DO kantona kojima su izrečene kazne zatvora do 5 godina.

Ovo je prvi zatvor u BiH u kojem je primjenjen tzv. kućni zatvor sa elektronskim nadzorom i ovu je mjeru u periodu od 01.12.2012. do 31.12.2014. godine,  izdržalo preko 200 osuđenika čija je kazna manja od 1 godine. Trenutno kaznu zatvora i mjere pritvora izdržava cca 190 osoba a ukupno je uposleno 55 djelatnika. U protekle dvije godine izgrađeni su dodatni kapaciteti od 50 mjesta koji nisu stavljeni u funkciju zbog nedostatka uposlenika.

U zatvoru se primjenjuju europska zatvorska pravila i međunarodne Konvencije koje je prihvatila BiH, kao i važeći zakoni BiH  koji reguliraju oblast izvršenja kaznenih sankcija.