Bosna i Hercegovina pristupila Programu „Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) 2021. – 2027. - Federalno ministarstvo pravde

Bosna i Hercegovina pristupila Programu „Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) 2021. – 2027.

11.01.2024 12:43 by Urednik

 

Kako je ranije najavljeno, a u skladu sa izraženom opredijeljenosti Bosne i Hercegovine za sudjelovanje u programima Europske unije, shodno Okvirnom sporazumu o općim načelima sudjelovanja Bosne i Hercegovine u programima Zajednice koji je potpisan 2004. godine, a stupio na snagu 2007. godine, te iskazanim interesom Vijeća ministara BiH za nastavak učešća u programu „Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV)“ za razdoblje 2021. – 2027. godine (u daljnjem tekstu: Program CERV), Sporazum između Bosne i Hercegovine i Europske unije o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu CERV su u Briselu 21.12.2023. godine, potpisali NJ.E. Obrad Kesić, Šef Misije Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji i Komesar za pravdu Europske komisije Didier Reynders, čime je omogućena privremena primjena Sporazuma do njegove ratifikacije i stupanja na snagu.

Shodno odredbama Sporazuma, isti se primjenjuje retroaktivno od 1. siječnja 2023.godine, što znači da će aplikanti iz Bosne i Hercegovine za projekte objavljene u 2023.godini, ukoliko budu odabrani kao uspješni, moći dobiti financijska sredstva Europske unije za provedbu projekata za koje su aplicirali.

Pristupanjem i nastavkom sudjelovanja Bosne i Hercegovine u programu CERV otvara se mogućnost kvalitetnije saradnje zemalja regiona i Europske unije kroz razmjenu iskustava, informacija, dobrih praksi, sa ciljem unaprjeđenja međunarodnih odnosa u ovoj oblasti, bržem integriranju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, kao i pripremi za učešće u strukturalnim i kohezivnim fondovima Europske unije.

Sve informacije o pozivima, te načinu apliciranja dostupne su putem linka: https://ec.europa.eu/newsroom/just/newsletter-archives/view/service/1148.

Potencijalnim aplikantima je u okviru svakog objavljenog poziva na raspolaganju i tzv. Functional Mailbox, a na linku https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/how-to-participate/how-to-participate/1 dostupne su informacije o tome kako učestvovati u javnom pozivu. 
Korisne informacije vezano za CERV Program dostupne su i na internet stranici https://www.cerv.hr/.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine će periodično ažurirati informacije o statusu procesa pristupanju Bosne i Hercegovine Programu CERV, te će sve informacije biti dostupne i na web portalu Federalnog ministarstva pravde.

 

Natrag